Inför sommarens fjällvandring passar jag på att förbereda en lunchfavorit för stormköket, pulvermos med frystorkad bacon och wokgrönsaker. Vad jag gillar med denna måltid är att den är mycket lätt att tillaga ute på stormkök och den mättar bra. I och med att den är frystorkad tar den lite plats och passar utmärkt för fjällvandring då du har tillgång till rent vatten. Dessutom håller den länge. Det kan därför vara värt att göra flera portioner och spara i frysen till senare äventyr.
Ingredienser 2 port
- 1 dl pulver potatismos
- 3 dl vatten (en normalstor kåsa)
- 450 g frysta wokgrönsaker
- 140-280 g bacon
- salt
- peppar
Gör så här
Förberedelser (hemma)
- Sätt ugnen på 60°
- Dela baconen i 2-3 cm långa bitar
- Fördela baconen och grönsakerna på plåtar
- Ställ in i ugnen över natten, omkring 8 timmar borde räcka
- Låt grönsakerna och baconen svalna och lägg i frysen inför nästa äventyr
Tillagning (ute i fält)
- Koka upp vattnet tillsammans bacon och grönsaker, salt och peppar
- Rör ner pulvermoset
Jag har upptäckt att baconen inte blir särskilt torr efter att ha varit i ugnen och misstänker att detta beror på allt fett. Hur som helst har jag gjort den här maträtten många gånger och baconen har aldrig visat tecken på att ha blivit dåligt. Jag har förvarat baconen och grönsakerna i frysen efter frystorkning i upp till 3 månader och upp till 5 dagar i ryggsäcken i omkring 10°. De håller säker längre än så.
Lämna ett svar