Kartor Blå Bandet

Vi valde att köpa Calazos kartor som täcker kusten (se lista) och tillverka egna kartor över resterande delar av sträckan. För att minska risken att kartorna förstörs valde vi att använda det vattentåliga ”pappret” (plastfilmen) Xeorox Never tear. Det är ett papper som är vattentåligt och fungerar utmärkt att printa saker på med hjälp av en laserskrivare (endast). Även om plastpappret är vattentåligt så färgar bläcket av sig mot insidan av kartfodralet om det kommer in kondens. Vi upplevde dock inte att det vid något tillfälle blev svårare att avläsa själva kartpappret, och bläcket torkades enkelt bort från fodralet.

Vi valde att köpa papper i formatet a4 eftersom det efter testande kändes mycket enklare att hantera, både i kartfodralet och utanför. Kusten är dessutom lång och oftast inte så bred, så det ryms en längre sträcka på mindre yta om a4 används istället för a3. Vi använde sedan ett kartfodral för a3 med två dubbelsidigt printade a4-papper i, och på det viset fick vi plats med fyra stycken kartor samtidigt.

Själva kartdatan hittade vi på webben, där den finns tillgänglig via Lantmäteriet. Vi hittade dessutom en länk till kartor där en person lagt på ett rutnät i skalan 1:50 000 som vi använde oss av för att skapa våra urklipp.

När vi listat ut hur skalan bibehålls då kartan görs om till a4 var det mer eller mindre bara att klippa och klistra. Kartorna har lite olika design eftersom inlärningskurvan gjorde att de blev snyggare ju närmare Haparanda de ligger, men det var för mycket jobb att gå tillbaka och ändra i alla föregående. Så kan det bli ibland!

Låter det avancerat? Jobbigt? Misströsta icke! Det går suveränt att ladda ner alla våra kartor, tryck bara på knappen och hämta hem dem. De är uppdelade i fyra avsnitt efter hur Calazos kartor kommer in, och med den kombinationen kan du ta dig runt hela kusten!

PS. Om du ska skriva ut dem, tänk på att skriva ut i verklig storlek – alltså skala 100%. Då blir allt som det ska. Låt inte skrivaren förminska eller förstora bilden, då kommer inte skalan på kartan att bli korrekt.

Lycka till!

Calazo’s kartor

Norra Bohuslän
Södra Bohuslän
Norra Göteborg
Södra Göteborg
Blekinge skärgård
S:t Anna & Gryts skärgård
Sörmlands skärgård
Stockholms skärgård – Södra
Stockholms skärgård – Norra
Höga Kusten karta

Våra kartor

täcker in resten av svenska kusten och finns att hämta uppdelat på 4 PDF:er som du hittar här