Val av kajak

Som vi tidigare nämnde så kommer vi under HBB att paddla en kajakmodell vid namn Ulvön, tillverkad av Melker Kayaks. Beslutet om att paddla den större varianten HV eller den mindre LV var dock inte taget, så i torsdags morgon lastade vi upp en av varje på bilen och körde ut till Söderby Brygga i Stockholms skärgård för provpaddling. HV står förresten för High Volume och LV för Low Volume, och skillnaden ligger främst i att LV:n är 30 cm kortare och lite smalare.

DSC01824-2

DSC01836-2

Dagen var strålande vacker utan ett moln på himlen, och från väst blåste en svag bris som fick vågtopparna att krusas. I intensivt solsken lastade vi förväntansfullt av vår utrustning på den slitna betongbryggan. Efter att ha packat i det lilla vi hade med oss sjösatte vi kajakerna och tog sikte mot Kvarnholmen, en liten ö precis norr om Muskö. Isen låg dock tät vid den skyddade sydsidan, så vi styrde om och tog lunch på ett litet skär i närheten.

DSC01841-2

DSCN6835

DSCN6840

DSC_0266_01

Mätta och belåtna efter både mat och efterrätt bytte vi kajaker och fortsatte norrut. Vinden hade nu börjat friska i från sydväst, och med den i ryggen fortsatte vi några kilometer innan vi vek av för att så småningom ta sikte tillbaka mot vår utgångspunkt.

Vid det här laget hade vi börjat få ganska bra känsla för kajakerna och dess egenskaper. Båda två är väldigt initialstabila (stabila när de ligger platt på vattnet), och opackad var HV:n till och med så stabil att den var svår att hålla på kant. Eftersom vi vanligtvis paddlar med skedda blev det en liten omställning att ha tillgång till ett roder som gör mycket av jobbet åt en. Det känns som att det kommer bli en bekväm tillgång under långa och raka distanser, eftersom det underlättar att hålla kursen stabil och inte kräver lika mycket tekniskt engagemang som en skedda gör. Det enda vi är rädda för är att vi ska bli lite lata! Dock visade sig båda modellerna vara riktigt lekfulla med rodret uppfällt, även om HV:n känns mer som en kajak gjord för att transportera sig i och inte för lek. Vårt val av storlek hade klarnat ganska tydligt när paddlingen led mot sitt slut, för efter att ha bytt fram och tillbaka några gånger så insåg vi båda att Ulvön LV kommer vara den kajak som får föra oss runt Sverige. De avgörande argumenten är att vi satt bättre i LV:n och den kändes roligare och mer lekfull. Den kom nära att kännas som en förlängning av kroppen, vilket är det vi eftersträvar. Med tanke på att det kommer bli många mils paddling är det ju viktigt att ha kul och kunna njuta av den! Dagen efter gjorde vi även en provpackning och insåg hur fantastiskt rymlig den är. HV:n rekommenderar vi istället för personer som är lite större än oss, eller för längre turer när ännu mer packning krävs, vi har ju ändå möjlighet att fylla på våra förråd relativt ofta.

När vi återigen närmade oss bryggan hade vinden nästan mojnat helt och den snabbt sjunkande solen färgade horisonten röd. Finare avslutning är svårt att få!

DSC_0290_01


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *