Tankar om både känslor och konkreta saker

Ja då var det dags att skriva om det som verkligen betyder något. Sträckor, höjder och min prestation.

Eller? Är det de sakerna som betyder något? För mig är det ju inte det som är det viktiga och framförallt inte det jag kommer att komma ihåg, men jag vet, om man inte har varit med och sett vyerna, platserna och människorna, finns det inte mycket annat man kan intressera sig för. Vi gillar ju det som är konkret och gärna om det konkreta är speciellt på något sätt. Till exempel att höra hur många timmar någon har tränat för att vinna det där OS-guldet eller hur långt någon gick varje dag med ryggsäcken som vägde så mycket. Det är ofta det där smaskiga som vi vill åt och vill höra om, men vad spelar det egentligen för roll? Det som borde spela någon roll är väl vad man har upplevt och vilka olika känslor man hade när man gjorde det. Vilka Jävla känslor ligger bakom leendet som nu syns på Saras läppar? DET är väl det intressanta?

Jag gillar också det konkreta. Det är så enkelt och det ger än möjligheten att själv fantisera ihop vad som upplevdes och kändes under de sträckorna och timmarna. Om någon skriver att den har vandrat fem mil en dag så förstår man så klart som läsare att det har varit jobbigt, men var det verkligen det? Eller Hur jobbigt var det? När var det jobbigt? När var det inte jobbigt? Vad såg personen och vad var det för tankar som snurrade i huvudet? Eller tar vi helt enkelt för givet att det här är nån sorts supermänniska och att vi aldrig skulle kunna göra något liknande?
Jag gillar som sagt också det konkreta och tycker det är jätte skönt att veta precis hur långt och länge man har gått varje dag. Det är liksom skönt att kunna sätta en stämpel på sig själv och sin dag utefter siffror, precis som man gör om man läser om någon annans prestationer på en blogg till exempel. Även om man själv faktiskt vet vad som ligger bakom de där sträckorna och de där dagarna så tar ens fantasi över och dömmer än efter vad siffrorna säger. Om jag till exempel ser att jag gått långt en dag och kortare en annan så tänker jag helt naturligt att den långa dagen var jobbigare, även om jag vet att så kanske inte var fallet. Det kanske finns en anledning till varför den korta dagen blev kortare. Det kanske ligger något bakom det.

Det jag försöker komma fram till är helt enkelt att JAG inte vill dra in mig själv i världen av siffror och egna domar av mig själv och det jag upplevt. Det var så skön för under vandringen hade jag ingen aning om hur långt jag gick varje dag eller hur många meter jag gick uppför. Jag visste nästan ingenting, bara var jag var och vad jag hade upplevt. Jag tänkte dock ofta på hur lång tid saker tog och var ofta stressad att hinna så långt som möjligt varje dag, så det är något jag måste jobba bort. För jag vill verkligen inte vara styrd av sådant när jag är ute och vill inte ägna tankarna åt det. Det finns så mycket annat jag hellre vill tänka på när jag går.
Nu är jag dock tillbaka och jag vet att folk ofta vill höra om hur långt man gått och jag kan ju faktiskt inte skriva om alla tankar och känslor jag hade under hela resan så jag antar att jag istället får ge en någorlunda bild på hur långt jag gick under dagarna. Det som skiljer Alperna från Svenska fjällen är dock den kuperade terrängen, så det går tyvärr inte riktigt att bara mäta de sträckor man gjort på en karta och räkna höjdkurvorna som man annars gör. Det jag har gjort är därför att kolla på en hemsida och på så sätt fått den (ungefärliga) totala sträckan, stigningen och nedstigningen.
Under åtta dagar gick jag 170 (+) km, 10 000 (+) höjdmeter upp och 7 000 höjdmeter ner. Genomsnittet per dag blir alltså 21 km, 1250 höjdmeter upp och 875 höjdmeter ner. Vissa dagar gick jag kanske fem timmar och andra dagar mer än så. Det berodde lite på hur övernattningsmöjligheterna låg och hur varmt det var ute. Om jag var trött så stannade jag och om det fanns möjlighet att gå vidare så gjorde jag det. Till skillnad från många andra vandrare hade jag dock väldigt liten packning och det gjorde att jag kände mig väldigt snabb och stark (hehe).

Allt jag hade med mig på resan var noga utvalda och genomtänka saker, jag ville nämligen inte ha mer packning än vad som verkligen var nödvändigt.
Det jag hade med mig var:

 • Regnponcho (Som även fungerade som bivacksäck, istället för tält)
 • Fleecetröja
 • T-shirt och långärmad tröja (båda i syntet faktiskt men hade nog varit bra om den långa var i ull, för att slippa lukten..)
 • Shorts och långbenta löpartighets
 • SportBH
 • Mössa och tunna ullvantar
 • Keps!
 • Strumpor (Skulle haft två par men det blev bara ett par tyvärr… =Snuskigt även om jag försökte tvätta dem varje dag)
 • Solglasögon (dem använde jag nog aldrig heller men det är väldigt viktigt att ha, egentligen..)
 • vattentät (tunn) packpåse (för kläder och mobilladdaren)
 • Klocka (vattentät, men ingen saterlitklocka. Hade varit kul att se hur jag gick men det var som sagt skönt att slippa. Det kan dock ses som säkerhetsutrustning att alltid kunna se exakt var man är om man inte vet det och behöver hjälp)
 • Pass, bankkort och kontanter (i en plastficka) (Viktigt att alltid ha massa kontanter med sig! Det lärde jag mig..)
 • Karta och kompass (Behövs inte alltid men när det behövs så behövs det!)
 • Anteckningsbok och penna (Väger en del men det är det värt! Jag hade bläckpanna men kom ihåg att det inte fungerar om det blir blött)
 • Mobil (vatten- och svettät) och laddare
 • Tandborste, liten förpackning tvål och en liten tandkrämstub (Haha det går jätte bra att trycka över tandkräm från en större tub till en liten! eller bara köpa en ny liten ^^)
 • Binda och tryckförband
 • Solkrämsstift
 • Värmepåse (ganska liten men såå skön att ha om natten blir kall)
 • Strips, allergitabletter x2, plåster x2, rengörings wipes x3 och dextrosol
 • Liite toapapper (för nödsituationer)
 • Vätskesystem med slang (som camelback men annat märke. Otroligt skönt när man går)
 • Vattenrenarrör (använde faktiskt aldrig det men det kanske jag borde ha gjort ibland)
 • Silvertejp, synål och tråd (detta satt runt vattenrenarröret för att spara vikt och för att ha koll på det)
 • Ryggsäck (17 L, 400 g)
 • Sovsäck (köpt dag 6, 380 g)
 • Trailrunningskor (Riktigt skönt att slippa tunga kängor och det fungerade alldeles utmärkt!)

Eftersom jag hade så lite på ryggen kunde jag transportera mig snabbt vilket var väldigt skönt och roligt. Det gjorde att uppförsbackar var rena nöjet och trotts att jag inte gillar när det går nerför så vara det ändå uthärdligt när jag inte bar så tungt på ryggen.
Några jag träffade på vägen kunde inte förstå vad de hade som inte jag hade. Deras ryggsäckar var ändå dubbelt så stora som min. Men jag tror att när man väl tänker efter och försöker lighta sin packning märker man att det faktiskt är ganska mycket man kan ta bort utan att man saknar det. Till exempel; vad i reperationskittet behöver du faktiskt? Om man inte har mycket utrustning med sig är det inte heller så mycket som kan gå sönder och behöver fixas. Alltså, vad i utrustningen kan gå sönder och på vilket sätt? Vad måste du ha med sig för att laga de skadorna? Jag kom fram till att jag egentligen bara behövde lite silvertejp, en synål och lite tråd.
Ungefär samma fråga ställde jag mig när det gäller personliga skador. Vad kan hända och vad behöver jag då? Stukningar, överbelastade knän, mindre skär- och skavsår är ganska stor risk för att få så jag tog med grejer som kunde lösa det. Det hade inte heller varit omöjligt att få ett större sår eller en allergireaktion så sådana, mer akuta skador, var jag också tvungen att ha utrustning till. Jag hade alltså det viktiga med mig men totalt sätt blev vikten ändå mycket lägre än vad mitt vanliga förstahjälpenkitt väger. Man behöver inte massa små plåster, en sax eller ens en förpackning att packa detta i.
Vanligtvis har jag inget emot att bära med mig lite extra grejer. Det är skönt och faktiskt ganska kul att ha med sig grejer så man klarar av vad som än händer, men om man ska bära med sig så lite som möjligt så är det mycket man inte behöver. Det är även bra om en sak kan användas till flera saker. Jag valde t ex att inte ta med varken regnjacka, regnbyxor eller bivacksäck och hade istället bara en regnponcho.
Det ända jag inte hade, som de andra vandrarna med betydligt större ryggsäckar hade, var en liten handduk, men det fungerar faktiskt helt okej att använda kläderna som handduk också.
När man är ute en länge period är det dock viktigt att hålla hygienen och att tvätta sig varje dag är inte bara viktigt för lukten utan också för att inte börja frysa eller få skavsår. Samma sak med kläderna. Så fort man har chansen är det bra att tvätta dem så gått det går.

Ja nu vet jag inte riktigt vada jag har skrivit om faktiskt… Det här skulle ju vara ett inlägg om det faktiska praktiska bakom resan men jag lyckades tydligen inte hålla mina personliga tankar borta ändå. Så nu blev det ett himla splittrat inlägg det här utan vidare röd tråd, men äsch mina inlägg på den här bloggen är ju faktiskt mest för min skull. Ytterst lite för eran skull egentligen men det är klart att jag vill skriva om det som intresserar er också. Så även om jag i detta inlägg helt dissade min kompis Rebeccas förfrågan om hur långt jag gick varje dag så uppskattar jag verkligen kommentarer om vad ni tycker och vill veta mer om! Nu när jag är hemma från turen och egentligen ska skriva en rapport om den så uppskattar jag verkligen om ni har funderingar som jag kan svara på istället för att lägga tid på att skiva den tråkiga rapporten ^^

 


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *