Klövberget

 

Klövberget ligger i Tyresö beläget vid badvänliga klippor. Området vid foten av berget är mycket fint och utrustat med grillplats. Det är vanligt att boende i området passerar på sina kvällspromenader och under dagarna är klippan flitigt besökt av inte minst klättrare och grottkrypare. Senare mot kvällen brukar det dock inte vara något problem att hitta en tältplats även under soliga helger. Har du tur stöter du på en guidad grupp från Stockholms guidebyrå som kan området väl. Ber du snällt kanske de kan tipsa om en bra klätterled eller hjälpa dig hitta huvudingången till Klövbergsgrottan.

Vad är då Klövbergsgrottan? Jo, det är den bästa grottan du kan hitta i Stockholm. Trotts att det är en stenrasgrotta tillåts du krypa från ingång till utgång utan avbrott av solljus. Grottan är ganska nybörjarvänlig men kryp gärna med någon som varit där tidigare, dels för att ingången kan vara svår att hitta och dels för att kunna välja en av flera vägar genom grottan som passar din ambitionsnivå. Glöm inte att ta med TVÅ lampor in i grottan och tänk på att det är dålig täckning där inne!

Nu till klättringen… Vid parkeringen fins en del boulders, annars är det huvudväggen som gäller. Här finns förutsättningar för trad-, led-, och topprepsklättring. Nybörjare kan med fördel utgå från klippans vänstra del där lederna är lättare. Klättringen är juggig med mycket sprickor som gör många leder mycket ”laid back” vänliga. Vad gäller kvantitet räcker det med att lägga en effektiv dag för att hinna med de flesta lederna.

 

För mer information och bilder angående klättring vid Klövberget se 27 Crags

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *