Silhuetten

Silhuettleden på Tuolpagorni är mest känd för att till största del bestå av lösa stenar och block. Vissa anser att det är Sveriges finaste led, andra Sveriges farligaste. Vad som är fakta är att det i alla fall är Sveriges längsta, och frågar du mig så är den otroligt vackert belägen. Klättringen är relativt enkel, om än stundtals svårsäkrad, och bitvis fantastiskt exponerad. Två av cirka tio replängder är otroligt luftiga och ger en känsla av att ha flera hundra meter stup under sig, vilket på slutet faktiskt stämmer. Turen toppar ut uppe på Tuolpagornis södra kraterkam, och vill man så går det att ta sig vidare längs kammen upp till toppen. Det hade dock inte jag tid med den här gången eftersom jag redan var sen till jobbet, så det blev en ordentlig löptur tillbaka till stationen.

Approachen tar ungefär en timme till foten av Tuolpagorni precis under insteget.
Leden går ungefär längs den synliga siluetten på den vänstra sidan av berget i bakgrunden.
Efter ytterligare 40 minuters scrambling var vi framme vid insteget.
Praktikanterna Linus och Fanny som jag hade som andremän hela turen, vid typ tredje stand.

Eftersom vi gick två replag så blev det lite dragspelseffekt på grund av att de olika replängderna tog olika lång tid, och i kombination med att vi i det andra inte hittade så det blev en del väntan för alla inblandade. Väldigt fin väntan dock!
Dagens sista bild, sen vart det för tajt med tid för att hinna fota mer…

 


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *