Kartor för Havspaddlarnas blå band

Det här med att vara aktiv och hålla er uppdaterade i våra förberedelser har gått sådär kan vi ju snabbt medge. Helt plötsligt har jag insett varför det varit så få som faktiskt skrivit om sina förberedelser. Den enkla förklaringen är att tiden springer iväg helt enkelt. Här kommer en ny tillbakablick på kartjobbet i alla fall!

Som Emil skrev härom dagen har jag gjort klart och printat alla våra kartor. Att det skulle vara ett sådant hästjobb hade jag verkligen inte räknat med när jag startade men nu är det klart! Vi valde att köpa Calazos alla kartor som täcker kusten (10 st med södra och norra Göteborg) och göra resterande själva. För att inte behöva oroa oss över att kartorna ska förstöras när vi är ute hittade vi efter lite efterforskning det vattentåliga papperet (eller rättare sagt plastfilmen) Xeorox Never tear. Det är ett papper som är helt vattentåligt och fungerar utmärkt att skriva ut på med hjälp av en laserskrivare.

1458749479329

Vi valde att köpa a4 papper för att efter lite testande känns det mycket enklare att hantera, både i kartfodralet samt när det inte ligger i fodralet. Kusten är dessutom lång och oftast inte så bred. A4 papper passar därför bättre även här då längden faktiskt inte diffar särskilt mycket.

Själva kartorna hittade vi enkelt på webben och det är väldigt tacksamt då Lantmäteriet numera har släppt all kartdata på webben och gjort den tillgänglig för oss alla! Tack för det! Vi hittade en länk till kartor där en person lagt på en grid (rutnät) i skalan 1:50 000 som vi använt oss av för att skapa våra urklipp.

Därefter var det mer eller mindre bara att klippa och klistra efter att vi listat ut hur skalan bibehålls då kartan görs om till a4. Hur som, nu är de klara och jag har lagt in lite extra info som kan vara bra att ha på dem. Det märks även att de blir bättre och bättre ju högre upp vi kommer då jag hittar på nya smarta saker. Men så är det ibland.

För er som är på jakt efter kartor till blå bandet kan ni hitta våra här!
LRG_DSC02154

De är uppdelade i fyra avsnitt efter hur Calazo kartorna kommer in och tillsammans med just dessa kan du ta dig runt hela kusten med hjälp av dessa!
PS. om du ska skriva ut dem, tänk på att skriva ut i verklig storlek – alltså skala 100%. Då blir allt som det ska. Låt inte skrivaren förminska eller förstora bilden.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Kartor för Havspaddlarnas blå band”

  1. Profilbild för Peter Sjödin

    Jag hade samma plastpapper till mina HBB-kartor även om jag skrev ut i A3 och baserade på sjökort. Även om detta plastpapper är vattentåligt ska ni vara medvetna om att när de ligger i ett kartfodral blir det lätt kondens inuti soliga dagar. Färgen från kartorna kan då fastna mot insidan på kartfodralen. De kan då vara lämpligt att kunna rengöra kartfodralen på insidan – kanske med lite rödsprit.

    Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *