Dag 42 – Rutiner är till för att brytas

Sträcka: Västervik – Chipsholmen, strax norr om Hulöhamn (hittade inget namn på ön så vi tog oss friheten att döpa den)
Distans: 30,5 km

Så här ser en dag ut för oss om allt går ungefär som planerat:

Ca kl 05
Om det är en fin morgon så vaknar vi förmodligen av att solen har värmt upp våra tält så pass mycket att vi sparkar av oss sovsäcken och försöker leda bort kroppsvärmen genom tältgolvet bredvid liggunderlaget. Om det lyckas så somnar vi om igen.

Strax innan kl 08
Någon gång mellan klockan halv åtta och åtta så brukar jag vakna igen, och jag vet inte riktigt om det beror på att min inre klocka har hunnit ställa in sig eller om det är för att Emil börjat väsnas då (det är helt sjukt hur mycket en dragkedja kan låta). Vi har i alla fall som hållpunkt att försöka kliva upp vid åttasnåret, och jag tror faktiskt att jag varit först upp någon gång i alla fall. Oftast brukar jag dock ligga kvar nästan en halvtimme och dra mig innan hjärnan är tillräckligt igång för att kunna beordra kroppen att det är dags att ta sig ur sovsäcken. Det var nog säkert två veckor sen jag ställde ett alarm senast, men jag vet inte riktigt om Emil listat ut det eller inte. Jag tänker att han väcker mig väl om jag inte är vaken, och i värsta fall blir det en liten sovmorgon!

Ca kl 08:30
Frukosten lagas och äts, ofta lite överlappande med att vi plockar ihop liggunderlag, sovsäckar och kläder som varit på tork. Vanligtvis är det havregrynsgröt med nötter samt mackor med smör och ost som står på menyn, men ibland slinker det även ner en näve chips eller två. Efter att en någorlunda mättnadskänsla uppnåtts så fortsätter rivningen av campet, och sist ner brukar tältet vara.

Ca kl 09:30-10
Paddelkläderna åker på och vi sjösätter kajakerna på ett förhoppningsvis smidigt sätt. Ibland så kan det dock ta över en kvart bara att få ner dem i vattnet på grund av nödvändig planering runt diverse hinder som uppstått under natten (t.ex. höjt/sänkt vattenstånd eller vågor som vill förstöra dessa stackars undersköna farkoster). Vi paddlar vanligtvis oskadda iväg och påbörjar därmed ännu ett äventyr! (Eller en till dag med motvind…)

Ca kl 11:30
Dagens första barpaus. Om det blåser motvind och vi inte hittar lä så äts den i farten medan vi paddlar, antingen med ena handen mitt i paddeltaget eller bara genom mekanisk inmatning med hjälp av munnen medan den tuggas.

Ca kl 12:30
Lunchdags, och vi äter nästan alltid någon smaskig rätt från 24 Hour Meals som vi tillagar i kajakerna medan vi paddlar. En bra dag åker benen upp på däck och vi lutar oss tillbaka i solskenet, eller så sitter vi och driver några hundra meter i medvind. Skulle vi råka passera ett ställe som säljer glass så blir det däremot alltid landstigning! Glassfria dagar brukar det även slinka i en nöt-creme till efterrätt.

Ca kl 14:30
Dagens andra barpaus.

Ca kl 16
Vi klämmer (bokstavligen) varsin liten påse med jordnötssmör.

Ca kl 17
Dagens tredje barpaus.

Ca kl 18
Vi har spanat in en ultimat tältplats (vad det nu är diskuteras i avsnitt 5 av podcasten) och förbereder oss för landstigning. Här brukar det ofta slinka ner en nöt-creme av bara farten. Väl iland så börjar vi med att hoppa i vattnet och bada lite (vid fulväder blir det oftast bara tvagning), och drar sedan på oss torra kläder. Jag brukar lufttorka och är det fint väder och varmt så sätter jag oftast upp tältet i kalsonger. När våra tillfälliga hem är antingen förankrade eller lämnade fristående åt sina öden så fixar vi kajakerna för morgondagen och börjar laga middag. Därefter följer lite fix och trix med olika saker, men mest är det att lägga upp bilder från dagen på Facebook och sätta sig och blogga.

Ca kl 21
Det börjar bli dags att röra sig mot sängen, eller ja, liggunderlaget. Än sover vi inte på någon timme, men tänder ska ju borstas och sånt. Kan egentligen inte komma på så mycket annat som ska göras faktiskt.

 

Och så här håller det på, exakt likadant varje dag. Eller nästan varje dag i alla fall, alltså ibland. Mer ofta än sällan är det något speciellt som händer vilket gör att ingenting blir som ovanstående. Kanske drar glasstoppet ut på tiden, kanske blir det en trevlig men sen kväll i en tysk segelbåt. Ibland börjar vi paddla efter lunch, och ibland paddlar vi till sent på kvällen. Ibland till och med byter vi plats på en barpaus och en jordnötssmörspaus (galet, jag vet). Berör det oss? Inte det minsta, tvärt om; rutiner är ju till för att brytas.

 

Så här kan det till exempel se ut när tältet zippas upp en solig morgon.
Frukost med mästerkocken Emil, specialiserad på att hälla uppkokat vatten på havregryn.
Frukost med mästerkocken Emil, specialiserad på att hälla uppkokat vatten på havregryn.
En sån där glassig lunch utan glass.
En sån där glassig lunch utan glass.
En typiskt fin tältplats skulle jag säga!
En typiskt fin tältplats skulle jag säga!
Här sitter jag nu och bloggar till exempel, inte helt fel!
Här sitter jag nu och bloggar till exempel, inte helt fel!
Med lite flyt får vi somna till det här, oftare på väst- än östkusten ska sägas.
Med lite flyt får vi somna till det här, oftare på väst- än östkusten ska sägas.
Ett typiskt exempel på något som gör att tidsschemat kommer lite ur balans (inte det enda som kommer ur balans).
Ett typiskt exempel på något som gör att tidsschemat kommer lite ur balans (inte det enda som kommer ur balans för den delen).

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *