Fjällmat

Fjällmat

När en ska göra mat till sin fjällvandring är det inte bara att gå till affären och handla det som en brukar göra hemma. Du måste handla mat som håller sig utanför kylskåpet och frysen oavsett hur lång din vandring är. Ja, du skulle kunna köpa en massa konserver men kanske bara om du ska vara ute några dagar. Dels väger det mycket och när du är färdig med din burk så har du istället massa otympligt skräp att fortsätta bära på. För att lyxa till det då och då kan du kånka runt på några konserver för att då bli extra värt att få äta. Men ska du vara ute på en längre tur bör det vara mat som väger lite och håller utan kyl och frys. Och vad väger mindre än torkat/frystorkat?

 

Frystorkat

Frystorkat går att köpa i de flesta friluftsbutiker. Det är färdiga maträtter och det enda du behöver göra är att koka upp vatten och hälla direkt i påsen och låta stå ca 10 minuter för att det ska bli ätbart. Nackdelen med dessa är att de kostar skjortan. Fördelen är att du slipper disk.

Det finns även frystorkat som går att köpa i en vanlig mataffär. Än så länge har jag bara sett att det är Knorr som har dessa måltider. Utbudet av olika maträtter är inte lika stort som de som man köper i friluftsbutikerna men de vanligaste måltiderna med pasta finns med. Måltiderna som finns i mataffärerna tillagas i köket med några delar vatten i ca 10 minuter. Nackdelen med dessa är att du får disk och det är oftast för 2 portioner. De frysttorkade sopporna brukar vara på 4 portioner. (Men i och för sig så är en ju alltid hungrig på fjället så 2 portioner brukar gå ner.) Fördelen är att de kostar ca. 20 kr och de smakar mycket.

Sedan finns även Blå Bandets varma koppen. En liten påse med pulver i som med varmt vatten blir en soppa (ungefär lika mycket som ryms i en kopp). Det är inte den godaste soppan eller den mest mättande men fungerar bra till till exempel pasta eller couscous när man är i farten.

 

Torkat

Ett annat alternativ är att du torkar din egen mat. Du kan i princip torka vad som helst. En färdig måltid eller råvaror var för sig. Det är lite vad en själv känner för. Du kan torka i en vanlig ugn eller i en tork, har även läst om dem som torkat i sin bastu. Jag torkar i en vanlig ugn, temperaturen varierar lite beroende på vad du torkar (mellan 40 och 70 grader ungefär) men jag tycker 50 grader är en bra standard temperatur. Hur länge maten ska vara inne varierar också beroende på vad som torkas, hur stora bitar det är och hur tjockt lager av maten som ligger på plåten. När jag torkar sätter jag in en matkniv så att luckan till ugnen inte stängs helt så att fukten inte stannar kvar. Då och då ska maten röras om. För att ta reda på om maten har torkat klart så får du känna på maten så att den inte känns fuktig. Paketera därefter i påsar (antingen i portionspåsar eller en stor för hela turen). Tips: stoppa in påsen i kylen ett litet tag. Blir det kondens på påsen är maten fortfarande fuktig och bör stoppas in i ugnen igen.

Torkat kött sägs hålla i ett år medan grönsaker, frukt, bönor, linser m m. håller betydligt längre. Något som redan är torkat i affären är sojafärs. Sojafärs är lite som vegetarisk köttfärs och fungerar som bas till många måltider. Fördelen är att du slipper oroa dig för mögel, det går snabbt och tillaga, du behöver inte stå i timmar och torka och det är vegetariskt.

 

Mina planer för måltiderna i fjället är att ha sojafärsen som bas i de flesta måltiderna och för att variera på maten så har jag torkat bönor, linser och lite andra tillbehör att experimentera med. Även andra smaksättare ska packas ned – kryddblandningar, buljongtärningar och soltorkade tomater – för att piffa till måltiderna på fjället. En annan höjdare är olivolja – nästan ett måste. Finns att köpa i plastförpackning alternativ hälla ner i en egen petflaska.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *