Mat och logistik

Med bara 27 dagar kvar så åkte jag iväg till mataffären och storhandlade för hela sommaren, more or less. I kön till kassan stod en äldre man bakom mig som studerade mig när jag plockade upp varorna på bandet . Efter ett tag sa han ”Så du handlar till en hel skolklass”. 

 

Det jag har handlade för nu är tre matdepåer; Abisko Turiststation, Gäddede Camping och Kallsedet fjällcenter. I grova drag så väger maten och kartorna till Abisko 6 kg. Detta paket ska räcka för 16 dagar – men då ska jag även gå till Konsum och handla lite färska varor. Nästa depå efter Abisko är Adolfström där min mors kusin har en stuga. Där blir det kanske byte av underställ, strumpor, sovsäck och kartor och förhoppningsvis sällskap nån dag. Även denna depå kommer innehålla mat för 16 dagar men jag vet att jag kommer gå förbi några andra byar med mataffär där jag kommer passa på att köpa god färsk mat.

När jag bestämde matdepåerna så kollade jag med två gamla bandare för lite tips. Abisko turiststation och Adolfström kändes givet. Sen dök en länk upp på Facebook på Fjällfararnas vita & gröna band om Kallsedet fjällcenter. Jag kände direkt att det var ett bra ställe att få ladda upp batterierna på – framförallt mina egna batterier. Sen när de även var ett ombud för Bussgods var det spikat. Abisko turiststation är inte ett ombud för bussgods men det fungerar nämligen annorlunda i dem delarna i Norrland där avstånden är så stora att bussgods åker ända fram till mottagaren (mer eller mindre, men absolut säker med Abisko Turiststaion). Efter ett samtal dit fick jag även veta att Bussgods börjar inte gå dit förrens 20 juni vilket gjorde att jag fick tänka om lite, men även såpass liten grej så det är lätt att lösa. Ska du också skicka ut mat via bussgods eller posten, glöm inte att höra av dig till campingarna/stationerna för att få ett okej och kanske får du någon mer nyttig info. Skriv även dit ditt namn med ett ungefärligt datum när du kommer för personalens kännedom.

 

Vad är det då jag skickar med i paketen? 

Det jag skickar med är havregryn, couscous, potatispulver, två olika sorters pasta (risoni för luncherna och ”mini spaghetti” för middagarna som har koktid på 2 minuter), blåbärssoppa, såser/soppor, kryddor, soltorkade tomater, mina hemma-torkade linser och bönor samt torkade röda linser m m. Även de kartor som behövs för kommande sträcka, en toarulle, tändstickor, en hemmagjord ansiktskräm perfekt för att skydda huden mot sol, vind och regn samt diverse små saker.

13382064_10154086842335631_939556159_n
Här är nästan allt som ska skickas iväg till depåerna.

 

 

av Ida

Jag är en frilufsare – från asfalt och betong. En lagom klok person med många idéer, en no ‘pooare till vardags, en träningsnarkoman när det finns en morot och en friluftsmänniska redan tre månader innan jag föddes. Jag har alltid haft en förkärlek till naturen och alla dess sporter som går att göra där ute. När jag började på Spånga Gymnasiums äventyrslinje 2010 tog friluftsmänniskan i mig verkligen fart och de mesta äventyren gör jag själv, med familjen eller med mina gamla klasskompisar som delar samma intressen och kunskaper som mig. Jag har gjort två vintersäsonger i Österrikiska alperna, en i svenska fjällen och sommar 2016 tog jag mitt pick och pack upp till Treriksröset och började min solo-vandring mot Grövelsjön som blev en kärlekshistoria. Kärlekshistorian fortsatte sommaren där efter från Kvikkjokk via Padjelantaledan och en led utan namn till Nikkaloukta där ett ultra marathon till Abisko var på tur. Nu lever jag i Ånge och högst upp i min tankeverkstad ligger miljön och naturen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − fyra =