Dag 51 – Vi måste prata om vinden

Sträcka: Lilla Ytterholmen – Namnlöst skär i närheten av Finhamn
Distans: 41 km

I förrgår sa jag till Emil att om det fortfarande blåser nordligt nästa gång jag ska blogga kommer jag skriva om det. Vinden verkar ha lyssnat till mitt hot och idag fick vi äntligen, för i stort sett första gången sen Kalmar, medvind. Vilken grej! Men det ser inte ut att vara länge. På onsdag säger väderprognoserna att det ska vara tillbaka på nordligt och då med krafter uppemot 12 m/s. Vem har beställt det?!

Det var mig en himla massa prat om vinden, vad har den att göra med saker och ting egentligen?

Jo det ska jag försöka förklara nu! Vid en paddling som vi gör nu har vi ett satt mål, vi ska norrut. Det betyder att vi inte riktigt kan göra som en normalt sätt hade gjort om en var ute på tur. Planerat turen efter vinden. Istället står vi framför att paddla mot vinden och ta oss så långt vi kan mellan olika kobbar och skär för att få lite skydd. Att paddla mot vinden är nämligen ganska jobbigt.

När du paddlar befinner du dig i vattnet och vatten har inte alls lika bra friktion som land, den annars normala platsen vi tar oss fram på. På land kan du ta dig framåt utan att (om det inte är extrema vindar) riskera att åka bakåt. Om du däremot är i vattnet, krävs det inte alls lika mycket för att du ska börja driva åt fel håll. Tex, sägs det att en stark, teknisk paddlare, max kan paddla i 18 m/s motvind. Vid mer än så spelar det ingen roll hur mycket denne tar i, den kommer att åka bakåt hur som. Det betyder att vi med fullastade kajaker når våran gräns någonstans runt 13-15 m/s skulle jag gissa på. Och vid ca 10 kommer vi till den där gränsen där vi paddlar 100 m på 20 minuter.

Därför är det här med vinden mer eller mindre det ända vi kollar när vi kollar väderleksrapporterna. Visst kollar vi om det ska regna eller inte ibland men det spelar inte så stor roll egentligen. Det är vinden som vi hoppas på ska blåsa sydlig.

Därför ber jag nu vinden snällt. Det är dags att lägga av med den här nordan nu. Blås in lite skön sydlig vind i några veckor istället så att vi kan få njuta av den fina kuststräcka vi har kvar i skön och härlig medvind.

Tack!

DSC_1151 (1)
Ostmacka till frukost? Ja men vi är ju trots allt på OSTkusten!
DSC_1153 (1)
Det märks att vi är i Stockholm… Båtar överallt!
DSC_1161 (1)
”Be them Swag” Emil kommer ut ur vassen. Undra vad han gjort där inne?
DSC_1163 (1)
Laga mat och mäta karta. En vardaglig och en lite mindre vardaglig sak. Vilken är vilken tror ni?

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *