Dag 58 – Havets charm

Sträcka: Långsand – Axmars brygga
Distans: 53 km

Nu känns det lite som att vi är inne på slutspurten, även om det borde vara någonstans runt 85 mil kvar i alla fall. Varför vet jag inte riktigt, men förmodligen för att de flesta platserna som det pratas om redan är passerade. Förmodligen finns det dock mängder av guldkorn kvar, och det ska bli kul att få upptäcka och dela med sig av dem!

Nära land är det numera väldigt stenigt vilket tvingar ut oss en bit, och i kombination med alla bukter blir resultatet många långa passager på öppet vatten. Om ni kollar GPS-spåret från dagen så ser ni att vi i princip bara har paddlat överfarter, för det är helt enkelt inte värt att gå in närmare. Att göra det har dock sin charm, och när vi var på väg förbi Öregrund för några dagar sedan sa jag något till Emil som fick oss båda att undra lite om det stod rätt till mellan öronen på mig. Jag sa att jag hade saknat öppet hav. Innan Blå Bandet hade jag svårt att förstå vad som var fint med havet när det inte fanns någon skärgård, jag tyckte att det var ju liksom öarna som var poängen. Skärgård är givetvis fantastiskt, men att befinna sig på havsytan alldeles ensam och med horisont åt alla håll är en väldigt mäktig känsla. Kajaken känns så otroligt liten, och samtidigt så är det den enda fasta punkten och tryggheten som finns. Havet är ett så mäktigt element; ibland lugnt och harmoniskt, ibland stökigt och vilt. Förändringen kan ske på bara någon timme, och kontrasterna är enorma. Det är både nyckfullt och opålitligt, men på något sätt är det också lite det som är det vackra.

DSC_1555
Starten på dagen spenderades inne i vassen (som vanligt) sökande efter en gömd liten kanal vid Långsand.

DSC_1246 (1)

DSC_1260 (1)
Det kommer nog att bli en hel del hamnar som tältplats framöver, och det har både sina för- och nackdelar.

Publicerat

i

av

Kommentarer

7 svar till ”Dag 58 – Havets charm”

 1. Profilbild för Leif Strandberg
  Leif Strandberg

  Oj, långpaddling igår! Och överfarter på ökända vatten (Gävlebukten)! Och nu är ni (nästan) i Hälsingland. Visst vet ni att ni inte behöver runda Skatön/Skatrevet om ni inte vill. Det finns en fin kanal väster om Skatön – kallas Svartsundsrännan. Fisk kan ni handla vid Trollharen. ICA hittar ni i Sandarne – men det blir en lite promenad från båthamnen.
  Lycka till efter Norrlandskusten.
  Leif, Söderhamn.

  1. Profilbild för SEmil
   SEmil

   Tack Leif för de bra tipsen! Förmodligen försöker vi ta oss till ICA i Sandarne, och den där kanalen var tidigare okänd för oss.

 2. Profilbild för Ivan Hedlund

  Ser bra ut killar, men ni gick tyvärr misste om storstenen innanför Eskön, men den lär ju finnas kvar ett tag till!:)
  http://www.ivanhedlund.se/2015/07/dag-61-agghararna-eskon.html

  Kör hårt nu sista biten!

 3. Profilbild för Leif Strandberg
  Leif Strandberg

  Slå en pling när när ni närmar er Sandarne -kanske är jag hemma – om, då kan skjutsa er till ICA-Sandarne (det gjorde jag även med JimDanielsson för två somrar sedan – så det ligger inom ramen för reglerna att få en liten skjuts till en liten affär 🙂
  070 550 21 93
  Leif

  1. Profilbild för GEmil
   GEmil

   Hej Leif! Så trevligt! Det gör vi! Hörs om ett tag 🙂

 4. Profilbild för Leif Strandberg
  Leif Strandberg

  Hej Ivan och Emil och Emil.
  Jo, den storstenen ja. Men hela Hälsingekusten är full av storstenar (som vrider sig under högmässan) så mister man en står det tusen åter.

 5. Profilbild för Leif Strandberg
  Leif Strandberg

  OBS! Kör inte på västra sidan av Sandskär (när ni närmare er Sandarne) – det är lågvatten och grunt! Runda Sandskär på utsidan och ta sikte på fabriken vars kajer ni följer tills ni kommer till båthamnen.
  Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *