Vad är ett Äventyr?

Jag har länge ogillat att använda ordet ’äventyr’ när jag ska berätta om de längre turer jag har gjort eller om de jag drömmer om att göra. För på många sätt är de inge annorlunda från andra turer jag gör och på många sätt kan andra, mycket kortare och mer spontana turer vara extremt mycket mer äventyrliga. Så vad är det då som definierar ett äventyr och varför kallar vi vissa turer äventyr och andra inte?

Personlige föredrar jag att säga att jag ska ut på tur mer än att säga att jag ska ut på ett äventyr. Jag tycker på något sätt att ordet äventyr låter så extremt och omysigt. Eller kanske rättare sagt, att njutningen inte är det som ligger i focus. Jag tycker också det låter som man försöker förcoola det man ska göra och som om man nästan höjer upp sig själv till en nivå som andra människor inte är på. ”Jag ska ut på ett äventyr! … Och det ska inte du.”

Att meningen med ordet ’äventyr’ är att det ska låta coolt och exkludra andra är ju helt fel. Det är ju inte det som är tanken med ordet och det är inte Helt så jag ser på det heller. Det är dock min personliga Känsla av ordet och den ligger alltid där, bak i mitt huvud, och gör sig påminnd när jag ska berätta om de längre turerna jag har gjort eller de jag drömmer om att göra.

Samtidigt har jag också en helt annan uppfattning av ordet. Jag tycker inte riktigt går att sätta fingret på vad som är ett äventyr då det helt beror på vem det är som upplever det. Vad som är ett äventyr för en person kanske inte alls är ett äventyr för någon annan, och det som den personen tycker är äventyrligt kanske den första tycker är dötråkigt. Det beror alltså helt på tidigare upplevelser och erfarenheter och kanske även på olika personligheter. Något som ändå verkar vara en gemensam nämnare för det som kallas äventyr är att det ska innehålla någon grad av ovisshet. Till exempel; Vart ska jag? Hur ser det ut där? Kommer min utrustning att hålla? Kommer JAG att hålla? Osv..

Om det finns oklarheter och frågetecken i turen är det alltså ett äventyr. Eller? Håller du med? Vilken grad av oklarheter krävs i så fall? Och ska man tänka på det här när man planerar ett äventyr? Då får man komma ihåg att strunta i att planera vissa saker. Att vara lite hastig när man gör sina förundersökningar, så man missar grejer som sedan, under turen, skapar problem och ovisshet som alltså gör att det kan kallas för ett äventyr. För en perfekt planerad och genomförd tur är inget äventyr. Även om det handlar om att skida till nordpolen. Är det så?

Jag tycker som sagt att vissa korta turer jag gör är äventyrligare än andra längre. Även om de korta kanske bara pågår i några få timmar och är några få km från min trygga lägenhet och mitt hem. Många gånger kan jag till och med uppskatta de där nära och korta äventyren mer. För de har inga förväntningar eller krav på sig. De har inga förbestämda mål eller planer. De bara blir vad stunden bestämmer att de ska bli och det som upplevs upplevs med förvåning och uppskattning, inte som ett självklart svar på det krav man har satt upp. För mig behöver alltså inte ett äventyr vara en viss längd utan det kan egentligen vara hur kort som helst, bara personen som upplever det ser det som ett äventyr.

Så vad tycker du är ett äventyr och hur ser du på det? Och nästan ännu mer intressant, vad är en ’äventyrare’!?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Vad är ett Äventyr?”

 1. Profilbild för Sam Andersson

  Ett äventyr räknas till dem turer/upptåg som utvecklar dig som människa och person oberoende på hur långt eller extremt det är så länge du gör något ”nytt”. O en äventyrare i den fulla meningen är en som gör sådana saker på heltid, med ett större spektrum än enbart sig själv imellanåt. Däremot en professionell äventyrare tjänar pengar på det han/hon gör och/genom förlänger äventyret med föreläsningar och redogörelser till dem stora massan. Samt har någon form av utbildning inom områdets mening. Vill säga kursintyg, betyg eller annat sätt en publik certifiering av sin kunskap inom området.
  Gällande bristande planering, okunakap inför/under ett äventyr är bara bristande rutin och förberedelser, alltså en dålig äventyrare. Säkerhet kommer först, risker baseras på analys om konsekvenserna är rimliga i jämförelse med målet.

  1. Profilbild för Humlan
   Humlan

   Hej Sam! Jag gillar verkligen det där med att ett äventyr är något som utvecklar än som person!
   försår dock inte helt det där med vad en äventyrare är och ”än enbart sig själv imellanåt”. Vill du förklara mer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *