Prylar

Tyckte att det passade att skriva ett inlägg om prylar då jag de senaste veckorna uppdaterat min friluftsgarderob inför en kommande cykel-tur och fjällvandring och fortfarande har några tips från min vandring i somras.

Fötter:

När det gäller fötterna har jag ett ett par vandringskängor från Meindl och de är stabila och rejäla så man inte vickar fötterna MEN på grund av de är ganska låga och har ett material som inte tycks vara helt vattentätt så är risken att behöva gå runt med ett fotbad mycket stor. Om man vet att det ska vara torrt dit man ska, absolut, stabila skor som går snabbt att gå in. Men mitt kommande köp blir ett par höga skalkängor som inte ska läcka in vatten men mer fotsvett för jag nog räkna med samt att jag behöver gå in dem i mycket god tid.

När det gäller skavsår – plåstra om fötterna innan det dyker upp! Använd leukoplast, kirurgtejp eller sporttejp (inte compeed!). Ibland får man skavsår av ryggsäcken så där gäller samma sak. Det är inte bara på grund av skorna man får skavsår, utan även strumporna. Har du ett par väl ingångna skor men nya strumpor – testa strumporna innan. Använd en så kallad ”liner” mot huden och beroende på tempratur en till tunn strumpa eller en tjockare.

 

Regnkläder:

På min vandring hade jag en Haglöfs skaljacka med Gortex-material. Det är även samma jacka som jag åker skidor i. Problemet var att jag allt för ofta blev dyngsur i den och har två saker att säga om det. Första är att en gortex-jacka inte ska läcka oavsett om du har en tung ryggsäck på dig för att jackan ska ha tillräckligt med vattenpelare. OM din jacka läcker in så reklamera jackan! Det gjorde jag nu i veckan och jag hade rätt att gortex-materialet var fel och fick alla pengar tillbaka så spara därför på alla kvitton. Det andra jag har att säga är att mitt i sommaren kan det bli lite väl varmt med en skaljacka som min, så även om jackan inte läcker kommer dina underställ bli blöta men då av svett. Istället för en skaljacka/regnjacka kommer jag nästa vandring (och cykelturer) använda en regnponcho med mina regnbyxor till. Luftigt och lättpackat! Och en tredje sak. För att gortex-plaggen ska fylla sin funktion måste du hålla dem rena och tvätta dem och ibland impregnera dem. När du tvättat så stoppa in dem i torktumlaren med värme alternativ i torkskåpet för utan värmen aktiverar du inte ”tillbaka” gortex-funktionen.

 

Underställ:

Vi har alla olika känslighet för kyla och värme så vad du ska ha på dig när du vandrar/håller igång är upp till dig. Men en sak jag saknade i somras var en underställs-tshirt. Långärmat var för varmt och ett linne skavde. Om du sover i underställ se då till att inte använda det under dagen utan endast för kvällen/natten.

 

Sova:

Om du ska sova i ett tält måste jag säga att Hilleberg är det bästa! Varför? Inte bara för kvalitén och att de kan bli riktigt lätta, men de är också bra för oss lite längre personer då även tunneltälten har en maxhöjd där man kan sitta upp hyfsat bra utan att få nackspärr!

Vill du gå på vikt och pris på ditt liggunderlag? Ja då är cellplast det bästa! Och tycker du då att de tar plats? På en ryggsäck sitter de ju ändå utanpå och tar ingen extraplats. Däremot ingen höjdare om du ska paddla, då det kan bli svårt att trycka ned liggunderlaget i skotten. Och detsamma gäller en stor sovsäck.

Så, sovsäck….jag som är otroligt frusen av mig måste alltid ha en varm sovsäck för att vara på säkra sidan, men det tar emot då min sovsäck väger över 2 kg och min lättare har en komfort på +6. Så efter mycket letande och prispressande så har jag hittat min perfekta sovsäck. Marmot Helium, längd på 183 cm, komfort temperatur på -3,8 och väger under 1 kg. På detta har jag ett sovsäckslakan som ska höja komforten med 6 grader och håller dessutom självaste sovsäcken ren.

 

Elektronik:

Är hur nöjd som helst med min solcellsladdare från teknik magasinet! Hinner göra massa laddningar på kamera och telefon innan man måste ladda på den igen. Den har ju solceller så om det krisar går det såklart att använda dom. Har du även en Samsung-mobil så fungerar samma sorts laddare till mobilen som solcellsladdaren.

 

(https://frilufsarna.se/grona-bandet-2016/grona-bandet-packlista/ )


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *