Dag 34 – Det är fågelungar överallt

Sträcka: Stora Ekön – Sturkö
Distans: 43,5 km

Fågellivet sprudlar just nu, och vi har spenderat stora delar av dagen med att paddla omvägar runt alla små ejderungar som noggrant vaktas av ådorna (honejdrarna). De är otroligt söta när de paddlar på med sina små fötter, kämpandes för att inte hamna på efterkälken. Vi har som tidigare nämnt även sett dem på ganska nära håll från tälten när de övar på att dyka och hoppa runt bland stenar, intensivt härmandes sina mammor. Vi har även sett några fluffiga svan- och gåsungar som inte kan ha varit i livet länge, samt ett par stycken ståtliga havsörnar. Nackdelen som kajakpaddlare är att vi kan färdas ganska tyst och obemärkt, vilket gör att det är lätt att hamna nära inpå djuren innan någon av oss märker den andra. Vi försöker undvika skär med mycket aktivitet och där vi ser att det ligger ruvande fåglar, men ibland behöver vi väja ganska skarpt för att inte komma för nära. Det har varit kul att få följa utvecklingen som pågått sen vi började paddlingen, en bit innan äggen ens var lagda, och det ska bli kul att se hur stora de hinner bli innan vi är färdiga!

Idag har vi också blivit intervjuade av Blekinge Läns Tidning (BLT), och artikeln finns länkad på vår facebooksida så att det går att läsa den även som icke plusanvändare.

På kvällen möttes vi upp av Jonas från Karlskrona Kajak och ska nu spendera natten i en helt egen gäststuga ute på Sturkö, sydost om Karlskrona. Vi har även duschat och ätit grillat i sällskap av hans familj, och för första gången på länge blivit bjudna på  popcorn. Alltid trevligt med nya möten, speciellt när vi får snacka lite kajaker!

Vissa av er kanske efterlyser veckans podcastavsnitt, men tyvärr måste vi meddela att vår klippare är utomlands just nu och roar sig. Ingenting att vara ledsen över dock, nästa vecka blir det dubbla episoder!

Dagens pryl:

Navigera med karta och kompass är något vi gör konstant under dagarna på vattnet, men för att slippa släppa paddeln vid hantering av kompassen så använder vi oss av något som kallas för däckskompasser. Båtfolket känner nog igen dem, det är ett kupolformat kompasshus som spänns fast uppe på kajakens fördäck så att det hela tiden är synligt. Sjukt smidigt att bara kunna kasta ett öga på dem, speciellt i mycket sjö. Modellen vi har är Garmin (Silva) 58 Kajak, och den spänns fast med elastiska linor och små karbiner. De fungerar riktigt bra tycker vi, och det enda vi saknar är ”självlysande” markeringar för mörkernavigering. Vi siktar ju å andra sidan på att vända dygnet så vi bara paddlar den ljusa tiden. 😉

DSC_0944
Kompassen som gör att vi förhoppningsvis hittar hela vägen till Haparanda.
DSC_0919
Härligt att sova på klippor igen, även om det kanske inte var helt jämnt under liggunderlaget…
DSC_0929
När Emil blir orolig över mitt tält och envisas med att lägga en liten sten på stormlinorna, ”bara för att det känns bättre”.
DSC_0939
Äta lunch med havsutsikt gör vi nästan varje dag, så det gäller att ta vara på de tillfällena då vi har landutsikt!
DSC_0945
Jonas och Emil på väg mellan Jerkö och Sturkö, om det nu säger någon något.

 

 

 


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *