Dag 35 – Ett recept på naturupplevelse

Sträcka: Sturkö – Kristianopel
Distans: 36 km

Idag är ingen vanlig dag för idag tänkte jag dela med mig av ett av mina recept på en bra naturupplevelse. Den kan väljas att upplevas själv eller om du inte skulle ha möjlighet, be en vän att läsa upp resultatet samtidigt som du sluter ögonen och öppnar fantasin.

Här kommer en beskrivning av dagens upplevelse och hur du själv kan få uppleva den:

Förberedelser:

  • Hitta en kajak du kan och får paddla.
  • Ta dig till en plats där det inte rör sig så många människor längst kusten (tex. kusten mellan Torhamn och Kristianopel). Glöm ej nödvändig säkerhetsutrustning.
  • Plocka fram en riktigt härlig spellista på telefonen.

Utförande: 

  • Sätt på musiken på högtalare så att du både hör den fina musiken samt hör naturens ljud.
  • paddla
  • Njut

Resultat:

Du glider fram nästintill ljudlöst på vattnet med vinden i ryggen. Framför dig ser du kusten sträcka sig en lång väg bort i horisonten. Det doftar om havet och träden som svajar lite lätt längs med land. Det är vår och det blommar för fullt. Då du befinner dig bortanför de mer trafikerade platserna härjar fåglarna fritt. De har precis börjat få ungar och du hör fågelkvitter lång väg. Det är så många olika läten att det är svårt att räkna.

Samtidigt som du börjar sväva bort i att räkna fågelkvitter ploppar ett mörkt huvud upp 10 meter framför dig. Det är en nyfiken säl som hälsar dig välkommen, och den är inte ensam. Du stannar upp och runt om dig tittar sälar fram på olika avstånd. Det är nästan som att de omringar dig, men de håller sig på tryggt avstånd. Istället tittar de upp lite här och var innan de lika snabbt försvinner ner under ytan igen, lagom snabbt för att du inte ska hinna fota.

Du fortsätter och passerar nästa udde, några av sälarna följer efter en bit innan de till slut viker av och vänder hem till sitt skär. Istället ser du en stor fågel sväva i horisonten. Det är en Havsörn och den är påväg rakt emot dig. Den sätter sig på en sten ca 50 meter fram och låter dig passera en sisådär 20 meter ifrån innan den återigen fäller ut sina meterlånga vingar och tar fart upp mot skyn.

Vinden fortsätter att blåsa dig i ryggen och fåglarna att kvittra. Samtidigt glider du vidare och njuter av en dag som fortsätter på samma vis. En dag som skulle kunna beskrivas som en äkta naturupplevelse.

Dagens Pryl

Idag är det dags för ett utav de där lite mer lyckade impulsköpen jag gjorde inför turen. Det var dagen innan avfärd och jag svängde förbi addnature för att inhandla bland annat en bajsspade. Bajsspaden är dock inte dagens pryl utan idag är det dags för pumpen att kliva ut i rampljuset.

Pumpen är en vattentät påse från Expeed. Det som gör denna påse speciell är att den i botten har ett litet munstycke som du kan sätta fast i ditt liggunderlags inblås och via detta pumpa in luft. Det betyder att vi istället för att sitta och pumpa i några minuter för att fylla våra liggunderlag med luft. Istället bara kan dra pumppåsen genom vinden en gång, försluta den och tillsist trycka in luften i liggunderlaget. Det är hur smidigt som helst och en riktigt sån där bekvämlighetspryl. Men är man ute på en så lång tur som vi är tycker jag att man kan få unna sig lite bekvämligheter!

DSC_0883
Jag poserar med den fina pumpen!
DSC_0888
Emil pumpar liggunderlag
DSC_0891
och pumpar lite till
13226793_527535000764881_1387296847273739417_n
Denna dag började i dimma, sedan försvann den lika som bilderna slutades tas och naturen upplevdes istället. Texten får därför tala idag istället.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *