Gå på snön

Från klätterskor till snöskor.

En pryl som känns lite bortglömd. Man jämför den ofta med längd eller turskidor, hur mycket snabbare det tar att ta sig fram med skidor eller hur lätt det är att få skavsår av snöskorna. Om du ska ta dig runt uppe på fjället eller andra sträckor där du vill ta dig fram snabbt och smidigt är det med skidor. Men vill du skida runt i en skog blir det mycket svårare. Nästan omöjligt i en tät skog. Men med snöskor kan du ta dig runt överallt – upp som ner, öppet fält eller en tät skog. I djup snö är det precis som att gå som vanligt fast lite tyngre bara och det är frihetskänsla att kunna gå runt på orörd snö och inte stöta på någon annan då nästan inga andra går runt i snöskor. Tänk alla vi som är som bambi på hal is när skidorna åker på och inte kan njuta av skidturen för att man måste spänna sig i varenda jäkla backa eller till och med på platten, Det finns ju faktiskt snöskor så man kan få njuta av att vara ute i naturen på vintern också utan att skida eller åka avgas-skoter i skogen eller till fjälls.

På en tur uppe i Jämtgaveln
På en tur uppe i Jämtgaveln

 

En promenad ute på Ångesjön
En promenad ute på Ångesjön

av Ida

Jag är en frilufsare – från asfalt och betong. En lagom klok person med många idéer, en no ‘pooare till vardags, en träningsnarkoman när det finns en morot och en friluftsmänniska redan tre månader innan jag föddes. Jag har alltid haft en förkärlek till naturen och alla dess sporter som går att göra där ute. När jag började på Spånga Gymnasiums äventyrslinje 2010 tog friluftsmänniskan i mig verkligen fart och de mesta äventyren gör jag själv, med familjen eller med mina gamla klasskompisar som delar samma intressen och kunskaper som mig. Jag har gjort två vintersäsonger i Österrikiska alperna, en i svenska fjällen och sommar 2016 tog jag mitt pick och pack upp till Treriksröset och började min solo-vandring mot Grövelsjön som blev en kärlekshistoria. Kärlekshistorian fortsatte sommaren där efter från Kvikkjokk via Padjelantaledan och en led utan namn till Nikkaloukta där ett ultra marathon till Abisko var på tur. Nu lever jag i Ånge och högst upp i min tankeverkstad ligger miljön och naturen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + tjugo =