Plastbanta – för allas skull

Det här inlägget blir inte så mycket friluftsliv i (eller kanske så blir det just det), jag tänker att det ska handla om att plastbanta och värna om vår natur. Den natur vi vill kunna vara i och vandra, paddla, klättra, tälta, åka skidor, åka skridskor, bada i, äta och dricka ifrån. Det vill jag ha kvar och när jag handlar saker försöker jag alltid tänka om det är något jag BEHÖVER eller bara VILL HA. Jag försöker hitta det bästa alternativet till det jag behöver utifrån vad produkten är tillverkad av, hur den framställs och vart den kommer ifrån. Efter att ha satt sig in i det här inser man hur mycket skit det finns överallt. Med det här inlägget hoppas jag iallafall påverka en person till att tänka om, byta ut sina plastgrejer, återanvända och återvinna, tänka på hur man själv ska minska utsläppen av platspartiklar från sitt hem, kanske till och med komma på något på sin arbetsplats som man kan göra bättre utifrån ett miljöperspektiv.

 

(Längre ner på sidan har jag konkreta tips på vad man kan göra och tänka på för att leva mer hållbart)

 

Vi kanske måste börja med att förstå varför plast är dåligt.

 

Den mesta plasten är tillverkad från olja. Olja som man pumpar upp ur marken. Alla känner vi väl igen en oljerigg som pumpar upp olja ute till havs. Och alla har vi väl hört om de gånger när det har gått snett och att olja kommer ut i havet. De som drabbas direkt är sjöfåglar och marina däggdjur, senare så drabbas andra vattenlevande djur, såsom fortplantningsförmåga och beteendemönster. Inte hela världen tänker kanske någon. Men jo, ett fungerande hav är en av nycklarna till att rädda den planet vi idag känner till. Men tyvärr är det mycket vi gör som förstör haven. Haven absorberar massor av koldioxid så ju mer vi förstör haven ju mindre blir förmågan att absorbera kolet. Vi förstör haven genom ohållbart fiske t.ex när man fångar fisk med trål där trålen går längs botten och förstör koraller. Vi förstör också genom nedskäpning, t.ex plastpåsar som hamnar i haven, 5-13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år! Och de här skräpen skadar och förgiftar de vattenlevande djuren och det är framförallt de nyfödda som drabbas. Vi förstör också haven via våra avlopp. Allt ifrån kläder som vi tvättar till läkemedel som vi kissar ut. Mikroplaster och andra ämnen som inte kan fångas upp i reningsverken utan kommer ut i haven. Och dessa grejer förgiftar djuren i vatten och bidrar till t.ex försämrad fortplantningsförmåga.

Hm…

Men om vi tar oss tillbaka till plasten igen. Varför är den så giftig? Plasten innehåller en massa tillstatsämnen. Och dessa ämnen är allt från hormonstörande till cancerframkallande. Varje år i Sverige avges 100 000 ton tillsatsämnen till omgivningen!!

Så…

Nästa gång ni handlar något, tänk på det här.

 

Vill ni veta mer om plast och plast i hav så klicka in pålänkar hära:

https://www.naturskyddsforeningen.se/plastsanningar

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/haven-ar-viktiga-klimatet

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/koraller-sma-varelser-som-gor-skillnad

https://www.naturskyddsforeningen.se/info-om-plast

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/02/plast-i-haven–ett-omfattande-miljoproblem/

https://www.havet.nu/?d=3485

http://www.hsr.se/fakta-om-skrap/skrapet-i-havet

 

Kolla även på Blue Planet 2 som finns på SVT!

 

 

TIPS!

-Köp begagnat.

-Köper du nya kläder, köp då kläder i ull, bomull, hampa, bambu, angora, alpacka, kashmir, lin, lyocell, modal eller silke. (Även dessa har sina nackdelar men inga plastpartiklar kommer ut när du tvättar och använder kläderna). Köp ekoloigskt om möjligt. Mer om olika tyger hittar du här.

-Tvätta dina kläder så långt det går i 30 grader, då försvinner inte lika många partiklar med ut i avloppet.

-Tvätta dina plast-kläder i en tvättpåse som heter guppyfriend. Den fångar upp en del av plastpartiklarna (som du sen slänger i soppåsen EJ sköljas av i diskhon)

-Damm från städning (som egentligen kan vara vad som heslt) och från torktumlar ska ner i soporna.

-När du handlar, välj grejer som är i glas, metall och papperförpackningar. T.ex en cola-burk, en drickyogurt i papp eller citronsaft i en glasburk. Om det inte finns något sånt alternativ se över om det finns något i återvunnen plast eller i miiljövänligare plast. T.ex Skonas toalettpapper.

-Ha alltid med dig en kasse/påse/väska när du är och handlar eller är på stan.

-Byt ut soppåsen du har hemma till en tunnare eller komposterbar påse. T.ex en påse som heter PolyNature eller BioBag.

-Källsortera!

-Byt ut din tandborste till en som är gjord i bambu.

-Skaffa en hårborste i trä med svinborst.

– Byt ut diskborsten till en i trä med borst av naturfiber/tagel

-Välj diskmedel till maskin utan plast! Även här, Skonas tablettdiskmedel, har en cellulosa plastliknande film runt om sig.

-Byt ut plastdisktrasorna till disktrasor i tyg (lin eller mobull) eller gjord på cellulosa. T.ex Wettex.

-Byt ut tamponger och bindor till en menskopp.

-Använd shampoo och tvål i fastform. T.ex aleppotvål som shampoo. (Då slipper vi onödiga förpackningar som är i plast)

-Använd olja istället för hudkräm. Det är lätt att göra egen handkräm med hjälp av bivax. (Då slipper vi onödiga förpackningar som är i plast)

-Skippa deo i förpackning. Finns massa olika deos att testa istället. Antingen en ”thaisten” som fungerar jättebra, eller en deo i fastform eller pulverform från lush.se. Det går även attt göra deo själv med hjälp av olika oljor, bakpulver och majstärkelse. Alla dessa fungera bra – man måste bara hitta det som  passar en själv.

-Istället för engångssugrör i plast, ha några hemma i bambu eller metall.

-Plocka upp skräp från marken! Framför allt plast, metall och glas!

-Välj tåg! Slitage från bildäck släpper ifrån sig massor med mikroplaster. Välj miljövänligare bildäck till din bil.

 

Och en sista avslutningsfras:

Tänk hållbart istället för billigt. Det lönar sig både för din ekonomi och miljön i slutändan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *