Om klätterskor

[av_heading heading=’Om klätterskor’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_hr class=’invisible’ height=’-60′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_heading heading=’av Hampus’ tag=’h3′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Passande nog har jag just nu tre par klätterskor hemma i olika “aggressiviteter” och från olika tillverkare. Denna guide kommer ta upp vilka för- och nackdelar de olika skorna har och vems fot respektive sko passar. De aktuella skorna är 5.10 – Rogue lace, Scarpa – Vapor V, och La Sportiva – Testarossa.

[/av_textblock]

[av_image src=’http://media.frilufsarna.se/2018/02/240218-300×156.jpg’ attachment=’3329′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Passform

Det viktigaste att tänka på vid köp av klätterskor är att de sitter bra. En nybörjarsko ska sitta skönt. Den ska ha kontakt med foten överallt, inga luftrum. Foten ska inte glida runt i skon. Glöm allt om din normala skostorlek, många klätterskor skiljer mycket i storlek, ofta behöver du välja en storlek större. Mer avancerade skor kan sitta åt lite hårdare och behöver inte nödvändigtvis vara bekväma, men de ska inte heller göra ont. Ibland hörs uttryck som “ju mindre desto bättre” som syftar på att ju mindre skon är desto mer stöd får foten och på så vis bättre klätteregenskaper. Självklart får du även här göra en avvägning. Det är inte ovanligt att klättrare köper för små klätterskor. Värt att ha i åtanke är att skor i läder vidgar sig något efter användning till skillnad från syntetiska material. Fördelen är att de formar sig något efter foten och får bättre passform, å andra sidan kan det vara svårt att ha med i beräkningen hur mycket de kommer töjas i förhållande till hur de känns i butiken.

Aggressivitet

Ett vanligt misstag är att man vill ha likadana klätterskor som de ”duktiga” klättrarna har och väljer därför ett par som är för aggressiva dels för de leder/problem man klättrar och dels för vad foten klarar av. Personligen vill jag påstå att valet av skor inte gör skillnad förrän du klättrar 6b+ på repväggar eller 6b på boulder. Att för fort välja en för aggressiv sko kan göra att musklerna i foten inte hinner bli starka nog för den ökade belastningen och skador kan uppstå.

Vart köper man skor?

Det bästa är att köpa skorna från en fysisk butik där du kan testa skorna och få hjälp av personalen. Nätbutik är endast att rekomendera om du redan vet vilken modell och storlek du ska ha. Jag brukar köpa mina skor på Addnature eller i någon av Klättercentrets gym.
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_gallery ids=’3314,3308,3307′ style=’big_thumb’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’3′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_gallery ids=’3315,3316,3317′ style=’big_thumb’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’3′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_gallery ids=’3313,3319,3318′ style=’big_thumb’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’3′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]
[/av_one_third]

[av_one_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]

5.10 – Rogue lace

Det här är mina senaste skor. Tidigare har jag klättrat i mina La Sportiva Testarossa. Jag kände efter att ha klättrat lite mer intensivt än vanligt en period att jag hade ont i fötterna inte bara under klättringen utan även mellan passen. Därför valde jag att köpa dessa som är mer bekväma och fötterna känns nu bättre. När jag klättrar svårare leder byter jag dock tillbaka till Testarossa då jag upplever att Rogue har sämre friktion i sulan och en något sämre passform för min fot.

typ: nybörjare

material: läder

sula: Stealth C4, 2 mm

pris: ca 745 kr
[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Scarpa – Vapor V

Bra allroundsko, ganska bekväm med tanke på klätteregenskaperna. Passar den som söker en sko med goda klätteregenskaper och som vill kunna hålla igång länge utan vila. Min sambo la ner mycket energi på att hitta de rätta skorna för henne som tillslut med lite hjälp från erfaren personal på Klättercentert visade sig vara dessa.

typ: medel

material: läder

sula: Vibram XS Edge, 4 mm

pris: ca 1200 kr
[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]

La Sportiva – Testarossa

En klättersko med mycket bra klätteregenskaper. Den aggressiva formen stärker upp tårna så de klarar av att lägga vikten på mycket små grepp. Dessutom är friktionen i sulorna mycket bra. När jag först köpte dom var jag övertygad om att de var någon storlek för små. De satt lite för tajt runt foten och klämde lite på stortårna. Efter ett par veckor kändes dom dock ok. Däremot tar jag fortfarande av dom och vilar fötterna mellan väggarna.

typ: avancerad

material: läder

sula: Vibram XS Grip2, 4 mm

pris: ca 1300 kr
[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=”]

[/av_codeblock]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]

[av_comments_list]

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *