Kebnekaise

Även om rubriken antyder det var vi aldrig uppe på berget Kebnekaise men bodde i området. Vi var däremot uppe på Tolpagorni.

Packningen vägde ca 16 kg (12,5 kg, på slutet) och 20 kg (15 kg). Vi tog nattåg från Stockholm till Kiruna och sedan buss vidare till Nikkaluokta. Vi gick 19 km från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation. Ca 5 km efter Nikka finns restaurangen Enoks som serverar goda men dyra renburgare (155 kr exklusive tillbehör). Där stannade vi tre dagar och gjorde olika dagsutflykter varav en var upp på toppen och runt kratern på Tolpagorni (1662 m.ö.h.). Vi sov i tält men nyttjade fjällstationens övriga bekvämligheter. Sedan gick vi tillbaka till Nikka. I Nikka såg vi för övrigt VM-matchen Sverige-England…, sov i tält ytterligare en natt, tog bussen till Kirunas flygplats och flög till Stockholm.

Tåget tar längre tid och är dyrare, men vi valde att ta det upp för att det matchade med bussen till Nikka, dessutom kunde vi ta med oss gas till stormköket på tåget, till skillnad från flyget.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *